CVJETNI PRAH – PELUD

(Pelud zovu još i medicinsko čudo, super hrana, antikancerogen itd..)

Cvjetni prah(pelud ili polen) su muške spolne stanice biljaka u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka koje skupljaju pčele i pohranjuju u saće kao izvor bjelančevina,masti,mineralnih tvari i vitamina.Jedinstveni dar prirode, ni u biljnom ni u životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi prirodni sastojci tako uravnoteženi kao u peludu.Pelud su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.

 

slider_03

 

Sastav:
Samo pelud sadrži: svaki od 22 elementa u čovjekovom tijelu • sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina • vitamine A, B kompleks, C, D, E, K i rutin • 28 minerala i mikro elemenata: barijum, bor, kalcij, bakar, željezo, magnezij, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima • enzime i koenzime potrebne za dobru probavu • nema kolesterola • pelud je 15% prirodni lecitin • bjelančevine (u svježem peludu 26,88% a u sušenom 10-13%) • monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40% Sadrži samo 90 kalorija je po jednoj unci (1 ounce = 28.3495231 grams)

Svojstva i djelovanje:
Pelud se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i reguliranju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolirati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaviju a pod hranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje peluda na žlijezde s unutarnjim izlučivanjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih učinaka. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žlijezde a uz isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na spolne žlijezde utječe pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje peluda po nekoliko godina liječi alergije u velikom postotku. Poboljšava rad živčanog sustava i oporavak od moždanog udara. Potiče rast i razvoj fetusa. Čisti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim enzimom i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko i antiinflamatorno (protuupalni) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Iznimno utječe na imunitet cijelog organizma i rast djece.Antikancerogeno djelovanje je dokazano i još uvijek se istražuje u SAD-u.

Indikacije:
akne, alergije, anemija, angina pectoris, apstinencija od alkohola, coronarna bolest, čir na želucu i dvanaesniku, čišćenje jetre i bubrega, fizička iscrpljenost, gubitak apetita hormonski poremećaji štitne žlijezde, jačanje imuniteta kod djece i odraslih, kontrola težine, laktacija, menopauza, moždani udar, oboljenja gušterače, oporavak nakon zračenja i kemoterapije, poboljšava metabolizam masti, pojačava lučenje spolnih žlijezda, povećanje fizičke kondicije, povišen kolesterol, prostatis, psihička napetost, revitalizacija i smanjenje bora,stimulacija korene nad bubrežne žlijezde, Stimulacija ovarija(jajnih stanica) ubrzava proces zarastanja, upala jetre, usporavanje starosti kože, vitalizacija kože, radijacijska bolest.

Kontraindikacije: Kontraindikacije nisu poznate.

Konzumiranje i način primjene:
Pelud se uzima na više načina a jedan način uzimanja peluda je rastopljen u tekućini.radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež treba stajati 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Nakon toga spreman je za uporabu. Maximalno preporučeno stajanje je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.Najbolje je da se koristi samljeven i pomiješan s medom,jer mu se u tom slučaju dopunjuje okus i korisno djelovanje.Pri redovitoj upotrebi dovoljna je jedna čajna žličica na dan, odnosno25gr.Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima, uzimaju do maximalno 35gr na dan ili 3 velike žlice, iako se smatra da je doza od 25g primjerena prosječnom potrošaču. Također se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30gr na dan. Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20g a djeca mlađa od 6 godina 5-10g na dan. Pelud se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela.

Pelud trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.

Učinci uzimanja peluda mogu biti nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želucu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).Nakon duljeg uzimanja obavezno napravit pauzu.

pelud

 

Trudnoća i dojenje:
Uzimanje tijekom trudnoće i dojenja dozvoljeno je u manjim dozama. Preporučeno je uzimati 20 g na dva puta ujutro i uvečer. Svakih tri mjeseca neprekidnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od 15 dana.

Čuvanje:
Svježi cvjetni prah najbolje čuvat na tamnom mjestu zamrznut u hladnjaku -18C do 1god.Osušeni cvjetni prah najbolje čuvat dobro zatvoren u hladnjaku 2-7C do 2god.nakon godine dana gubi hranjivu i mineralnu vrijednost.
Najbolje ga pomiješat s medom čuvat ga na tamnom mjestu u hladnjaku do 2god.

Napomena:
Cvjetni prah može biti uzročnik alergijskih reakcija,naročito kod djece. Ne preporučuje pelud dijabetičarima, jer podiže razinu šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želučane kiseline se preporučuje oprez. Ljudi sa alergijskim reakcijama treba da u početku uzimaju manje doze dok se ne vidi reakcija.

Predoziranje:
Kod predoziranja znakovi koji su poznati su povraćanje, proljev, mučnina a kod nekih se pojavljuje i povišena temperatura.Liječenje je simptomatsko u slučaju predoziranja obratiti se u najbližem liječniku.

Proizvođač:
Pelud uzimati najbolje od lokalnih pčelara radi manje mogućnosti alergije na pojedine biljke koje nisu iz te regije. Ako ne poznajete nikoga od lokalnih pčelara možete se obratiti u udrugu pčelara u regiji.

SAVJETI
Sušeni pelud obradom i sušenjem gubi oko 20% svoje hranjivosti pa je bolje upotrebljavati svjež smrznuti pelud. • Svjež pelud je mekan i razmazuje se na pritisak između prstiju.

Izbjegavati pelud jedne boje i sezonski pelud radi raznolikosti biljaka i kvalitete

Izbjegavati star pelud i uvozni pelud. •Veliki broj falsifikata na našim prostorima zahtijeva oprez kod odabira pčelara i poznavanja samog proizvoda

JESTE LI ZNALI!

Svaka “kuglica” peludi koju pčela unese u košnicu , sadrži više od 2 milijuna zrnaca peluda cvijeća dok samo jedna žličica sadrži više od 2,5 milijarde zrnca najrazličitije cvjetne peludi.

Kako bi jedna pčela sakupila jednu žličicu peludi treba marljivo raditi cijeli mjesec po minimalno osam sati na dan.

Pčele imaju elektrostatički nabijene dlačice,zato se pelud lakše hvata za njihove nožice