MED

O MEDU

Med je najdostupniji pčelinji proizvod i koristi se od davnina. Nazivaju ga ˝zlatom prirode˝ i ˝zaboravljenim blagom povijesti˝. Pčele med proizvode na isti način od pamtivijeka – najmanje 150 milijuna godina. To je jedina domaća životinja koja još nikad nije udomaćena. Poznato je da su ljudi u starom Egiptu pčelarili i prije 4.000 godina, a od tada do danas čovjeku nije pošlo za rukom ništa bitno promijeniti u načinu njihova života i rada, naravno osim samih košnica i samog pristupa u ophođenju sa pčelama Med je prvi slatkiš kojeg je čovjek okusio. Biljke luče nektar, kojeg neki nazivaju još i ˝sokom života˝ biljaka, kako bi privukle pčele, a one ih za uzvrat oprašuju i stvaraju novi život. Sakupljeni nektar pčele pretvaraju u med. Med je slatka, gusta, viskozna tekuća ili kristalizirana tvar koju ljudi nisu još ni dan danas uspjeli proizvesti umjetnim, industrijskim putem. Med za razliku od običnog šećera koji predstavlja samo ˝sirovu energiju˝ sadrži jednostavne, lako probavljive šećere fruktozu i glukozu, zatim vitamine, minerale, bjelančevine, fermente, biljne hormone, flavonoide .

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.


“Za svaki kilogram meda potrebno je 70 tisuća pčela koje su posjetile 7 milijuna cvjetova i prijeđe oko 130 000 km što je trećina udaljenosti do Mjeseca.”

slide01-med

 

DOBRO JE ZNATI O MEDU

Što je kristalizacija meda? Mnogi misle da kristalizirani med nije dobar ili je u njega netko stavio šećer. To je potpuno netočno. Kristalizacija je prirodno svojstvo u kojem med prelazi iz tekućeg stanja u kristalnu masu. Kod tog procesa sastav i svojstva meda se ne mijenjaju. Do kristalizacije dolazi zato jer je med prezasićena otopina glukoze te kao takav spontano prelazi u stanje ravnoteže i to kristalizacijom suvišne glukoze. Što je sadržaj vode manji, a količina glukoze veća, med brže prelazi u kruto stanje. Kod temperatura nižih od 5°C i viših od 25°C, nema procesa kristalizacije. Taj proces je najbrži kod 14°C. Ukoliko vam se ne sviđa u takvom obliku, predlažemo da cijelu staklenku meda stavite u posudu s vodom te zagrijete maksimalno do 40°C, kako ne bi izgubio dragocjena svojstva.

  • Sve pčelinje proizvode treba što dulje držati u ustima, jer oni sadrže veliki broj jednostavnih tvari koje se mogu apsorbirati direktno u krv putem podjezičnih krvnih žila. To nam osigurava maksimalnu iskoristivost jer, ako ih odmah progutamo, želučane kiseline dio tih tvari odmah razgrade.
  • Med tamnije boje sadrži više mineralnih tvari od svjetlijih vrsta medova.
  • Med ima hidroskopna svojstva tj. sposobnost upijanja vlage. Stoga ga treba uvijek nastojati uzimati s tekućinom (veće količine meda uzeti na tašte mogu izazvati bolove u želucu).
  • Med treba uvijek uzimati sa čistim, suhim drvenim, plastičnim, keramičkim,staklenim ili isključivo inox 18-10 predmetima, a nikako metalnim žlicama. Kod kontakta metala s medom dolazi do reakcija organskih kiselina iz meda i metala (Fe, Zn i dr.) što dovodi do nepoželjnih reakcija za ljudski organizam.
  • Med lako i brzo upija vanjske mirise o čemu valja voditi računa prigodom skladištenja.
  • Peludna analiza meda je pokazatelj podrijetla i kakvoće meda.
  • Preporuka je konzumirati med sa prostora gdje živite jer samo taj med sadrži peludna zrnca sa tog prostora. Organizam se na taj način privikava na te vrste peluda i stvara otpornost na alergijske reakcije.
  • Med se čuva u zatvorenim posudama na suhom, tamnom mjestu i na sobnoj temperaturi. U tim uvjetima med zanemarivo gubi svoja svojstva unutar dvije godine.
  • Neki autori preporučaju čuvanje meda na temperaturama od 5°C do 10°C. U tim uvjetima med može sačuvati svoja svojstva tijekom desetak i više godina.
  • Naime, med se može čuvati neograničeno, ali s vremenom on gubi svoja ljekovita svojstva zbog djelovanja enzima koji se nalaze u njemu. Najnepovoljnije čuvanje meda je na temperaturi između 11°C i 21°C, budući da te temperature pogoduju razvoju osmofilnih kvasaca koji se nalaze u medu.
  • Jedna litra meda ima težinu od 1,42 kg.
  • Med se smrzava na temperaturi od -17°C. Tada se volumen meda smanjuje za 10%.
  • Jednostavan način raspoznavanja prirodnog meda od meda upitne kvalitete: -Prisutnost vode u medu možemo prepoznati tako što se kap meda vrlo brzo razlije na staklenoj površini, dok kap čistog meda ostaje spljoštena
  •  Da li je med ˝zreo˝ ili nije, možemo raspoznati po njegovom curenju iz žlice. Nezreli med je vodeniji i vrlo brzo iscuri sa žlice, dok je zreli med gušći, a sa žlice curi vrlo sporo i bez prekida
  • Kada se staklenka s medom okrene, zračni balon se mora polako pomicati prema vrhu, kao jedinstvena kugla
  • Kada med curi sa žlice, ne smije kapati, već mora bez prekida curiti sve do debljine konca

 

FIZIKALNA SVOJSTVA MEDA

Boja meda ovisi o prirodnim bojama koje se nalaze u nektaru, Paleta boja je od gotovo prozirne, žućkaste, zlatne pa sve do crvenkaste, smeđe i zagasito tamne boje. Med tamnije boje sadrži više mineralnih tvari. Ako se med drži u metalnoj posudi, promijenit će boju, tj. oksidirat će.

Miris meda je specifičan za svaku vrstu meda. On ovisi o sadržaju hlapljivih tvari iz cvjetnog nektara. Intenzitet mirisa ovisi o vrsti i količini tih tvari. Stajanjem, hlapljive aromatične tvari iz meda, postepeno ishlape.

Okus meda ovisi o njegovom podrijetlu i sastavu. U medu su prisutne organske kiseline koje potječu iz nektara i žlijezda pčela te se uglavnom nalaze u obliku soli. Kiselost meda ovisi o vrsti, kvaliteti i dužini stajanja. Stari med ili onaj koji se počeo kvariti, ima povećanu kiselost. Najslađi je med onaj u kojem prevladava fruktoza.

Gustoća meda ovisi o količini vode u medu. Veći sadržaj vode smanjuje njegovu gustoću. Od ostalih svojstava možemo navesti još čistoću meda, viskoznost i zrelost meda.

 

slider_04

 

UČINCI MEDA

Med je vrlo kvalitetna i hranjiva namirnica. On je koncentrirani i visokokalorični proizvod, a po kemijskom sastavu bitno se razlikuje od svih drugih prehrambenih proizvoda. Glavne hranjive tvari u medu su: razne vrste šećera, bjelančevine, mineralne soli, vitamini, enzimi.Organizam suvremenog čovjeka svakodnevno je izložen velikoj količini slobodnih radikala. To su nestabilne i vrlo reaktivne tvari koje i normalno nastaju u organizmu, ali isto tako budu i neutralizirane. Problem nastaje kada vanjski faktori koji utječu na oksidaciju, kao što su duhanski dim, pesticidi, razni stresovi i slično stvaraju slobodne radikale u većoj količini od uobičajene što vrlo štetno djeluje na organizam, pa čak i oštećuje genetsku strukturu čovjeka. Stoga, znanstvenici danas preporučuju povećan unos tzv. antioksidativnih tvari koje neutraliziraju slobodne radikale radi očuvanja zdravlja u uvjetima izmijenjene okoline kojoj smo svi izloženi.

Med se pokazao učinkovit u liječenju različitih vrsta rana, kao:opekotine, tropski čir, traumatski čir, Cancrum oris, dekubitusna oštećenja, diabetične rane, rane na zglobovima (srpasta anemija), maligne rane, vanoral cancrum, Burulijev čir i druge. Najčešći uzorci mikroba na ranama jesu: Pseudomonas aeruginosa, Esherichia coli, Staphilococus aureus, Proteus morbilis, Entherobacteriae, Klebsiella pneumonie, Streptococus fecalis, Streptofocus pyogenes. Med se pokazao izrazito učinkovit u ubijanju ovih bakterija, te bakterija i gljivica u ustima kao Streptococus mutants i Candida albicans , te Helicobacter pylori uzročnika čira želuca. Mnogi znanstvenici su proučavali protumikrobnu djelotvornost meda i njegov regenerativni učinak na tkivo.

Danas se med koristi kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava (kronični bronhitis, bronhialna astma, traheitis, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis), te kao glavni prirodni zaslađivać visoke energetska vrijednost (100gr ~300 cal). Preporučuje se sportašima zbog energije i stimulacije srca, kod umora, iscrpljenosti, anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide, u liječenju gastritisa, čira na želucu, dvanaestopalčnom crijevu i crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, za liječenje i detoksikaciju jetre, brzo obnavljanje glikogena, kao diuretik, kod anemia, nervoza, razdražljivosti i besanica.Med djeluje protuoksidativno, protuupalno, sprječava stvaranje tromba, protumikrobno u prevencija upala mokraćnih putova, protugljivično, protukancerogeno, te sprječava rast tumorskih stanica (dojke, crijeva , grla, pluća).Vrijednost meda je i u tome što se mnoge djelotvorne tvari (lijekovi, vitamini, hormoni, aktivne tvari iz ljekovitog bilja) bolje iskorišćuju u ljudskom organizmu, jer med poboljšava njihovu resorpciju zbog toga što sadrži organske kiseline, mineralne tvari, prirodne boje, eterična ulja te aromatske tvari.Neka dosadašnja istraživanja pokazuju da med ima umjereni protutumorski učinak i izraziti protumetastatski učinak. Med zajedno s citostatikom povećava djelotvornost citostatika u smanjenju broja tumorskih čvorića odnosno metastaza. Med se danas sve više preporuča i u pripremi jela.

Dokazano je da djeca koja uzimaju med imaju zdravije kosti i zube, bolju krvnu sliku, bolju probavu i intenzivniji rast i razvoj. Zbog rizika od botulizma ne preporuča se davanje ove, inače jako zdrave i korisne namirnice djeci do navršene prve godine.