PČELINJI VOSAK

Vosak je proizvod voštanih žlijezda pčela radilica.

Te su žlijezde transformirane hipodermalne stanice hitinskog pokrivača pčela i nalaze se u parovima na unutarnjoj strani posljednja četiri trbušna članka. Sastav pčelinjeg voska krajnje je složen,te sadrži preko 300 različitih sastojaka. Pčelinji vosak sadrži 11-17% ugljikovodika, 70-75% estera, 12-15% organskih masnih kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne tvari i strane primjese (pelud, propolis, dijelove pčela i kukuljice ličinki),također je utvrđeno i preko 50 mirisnih sastojaka.Pčelinji vosak ima omekšavajuća i protuupalna svojstva i zbog toga se primjenjuje u medicini, farmaciji, kozmetici i industriji. Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, jačanje desni te poboljšane probave.

 

vosak

 

U prehrani se rabi kao premaz za slastice. Pčelinji vosak dosta se primjenjuje u kozmetici, i jedan je od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih preparata. Koža dobro usisava pčelinji vosak te dobiva gladak i nježan izgled. Medne maske u kombinaciji s voskom znatno su djelotvornije od industrijskih krema i masti. Pčelinji vosak pridonio je razvoju slikovnog i tonskog zapisa. Još u starim civilizacija Mezopotamije za pisanje su se upotrebljavale ravne drvene pločice, koje su s jedne strane bile premazane slojem voska. Čuvanje voska ne iziskuje neke posebne zahtjeve najbolje da se skladišti na tamnim i hladnim prostorijama zamotan u papir za pakiranje ili u inox posudama jer se tako zaštiti aroma i boja.

Voštana ljuska teži 1mg tako da je za 1kg voska potrebno 1 milijun ljusaka.

Ustanovljeno je da za proizvodnju 1 kg voska pčele utroše 3.6 kg meda. 

 

Pčelinji vosak ima E-broj : E901

 

vosak