PROPOLIS

LIJEK 21 STOLJEĆA

Propolis nije pčelinji proizvod jer ga one ne proizvode ali ga koriste za vlastitu medicinu, higijenu košnice kako bi je zaštitile od bakterija i virusa.Njime dezinficiraju stanice saća prije izlijeganja  mladih pčela. Propolis po svom podrijetlu je izlučevina tkiva pupoljaka ili kore drveća i šiblja. To je mješavina smolastih sastojaka (uglavnom drveća topole, johe, jablana, breze, jasena i kestena) koji se luče tijekom proljeća i ljeta.Egipćani su još prije 3000 godina znali za pozitivan utjecaj propolisa na ljudsko zdravlje.

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod.

Brojne studije pokazale su da djeluje protubiotski, protuvirozno, protugljivično, protuupalno, karcinostatski i imuno stimulativno te posjeduje regenerativni učinak na tkiva.

propolisU propolisu su znanstvenici otkrili više od 200 sastojaka,22 minerala i čak 7 vitamina,no još ga nisu do kraja istražili. Korist se kod kliničkog liječenja različitih kožnih bolesti, akne, ekcem, opekline, psorijaza, seboreja i dr. Bolesti dišnog sustava,tonzilitisa, faringitisa, rinitisa, astme  te različitih upalnih bolesti (rodnice i grlića maternice, uha). U kombinaciji s nekim antibioticima propolis pojačava bakteriostatski učinak antibiotika i do 100 puta. Treba istaknuti važnost djelovanja na patološke promjene vezane za dijabetes. Flavonoidnim sastavnicama proplisa kao najsnažnijim protuoksidansima prepisuje se uspješno liječenje kroničnih bolesti uzrokovanih oksidativnim  stresom – arteroskleroza, reumatoidni  artritis, tumor, upalne bolesti crijeva, bolesti koronarnih žilai krvožilnog sustava. Posebice treba istaći važnost djelovanja na patološke promjene vezane za dijabetes.

 

Propolis

- sprečava rast klica

- pročišćava  i čuva jetru

- potiče cirkulaciju krvi

- sprječava kolabiranje  krvnih stanica

 

Upotreba propolisa:
najviše se koristi rastvoren u etil-alkoholu ili u uljanom rastvoru. Može se upotrebljavati i u svježem  izvornom stanju .Koristiti 2×10 kapi dnevno na žlici meda, kocki šećera ili korici kruha, a može ga staviti i u čaj, mlijeko ili jogurt. Kod posjekotina površinskih oštećenja za dezinfekciju usne šupljine nanijet izvorno.

Čuvanje propolisa:
Propolis kapi,sprej čuvat n suhom i tamnom mjestu izvan dohvata djece.