MEDICA

medicaMedena rakija, liker od meda, medna rakija, medova rakija, medovača… je prirodni tradicionalni napitak naših starih. Poznato je da se takav sličan napitak spremao još za vrijeme starih rimljana. Proizvodi se u gotovo svim zemljama svijeta. Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno nazivaju i “Medovina”. Naime medovina je vino sa dodatkom meda, dok je medica – medena rakija ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, dunjevača, brskovača) obogaćena medom. Ovisno o količini, kvaliteti i vrsti meda koji se stavlja u bazu dobiva se izrazito lijepa boja sa blagim mirisom meda.

Dodatkom propolisa u gotov proizvod prije vrenja bačvama dobivamo ljekovit napitak ugodna malo gorčeg okusa. Daljnji kvalitetu likera-rakije dobiva se njegovim starenjem u bačvama od 2 godine na više.

Važno je napomenuti da posude sa medenom rakijom kod starenja trebaju biti u prostorijama bez prisustva drugih rakija ili namirnica kako ne bi poprimile strane mirise. Gotova rakija puni obično u prigodne suvenir boce. Sadržaj alkohola kreće od 16-25%, pa ponekad i 40%. Na litru rakije za dobivanje prave arome i boje meda treba odprilike 1,5 do 2 kg, 3-4 vrste meda.  Tamnije vrste meda dat će u konačnici tamniju boju, dok svetlije vrste poput bagrema daju svijetlu boju medice.